Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 20/04/2022

ACTA N º 198


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Manuel Arnau, Dolores González, Mariano Hernández, Encarna López, Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan da Torre. Justifiquen absència: Enrique Elejalde, Enrique García, Enriqueta, Ramón Franquesa, Sixte Garganté, Farida Harrak, Miquel Ibarz, Pablo Moschini, Jordi Trujillo, Juan Vicente i Dolors Vallejo.


 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació

2.- Preparació reunió amb grups parlamentaris

3.- Informació de la reunió amb els grups parlamentaris.


 

1.- Informació

Després de consultar a l'advocat del col·lectiu Ronda Sr. Martí Surís sobre el resultat de la decisió el passat 4 d'abril de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació amb el recurs presentat sobre el reglament de la llei Renda Garantida de Ciutadania, ens informa que el termini habitual de la comunicació és un mes a partir de la data de la vista de la sentència.


 

2.- Preparació reunió amb grups parlamentaris

Es fa un repàs de les gestions i iniciatives realitzades per actualitzar l'IRSC que es troba congelat des de l'1 de gener del 2010. En primer lloc de la moció parlamentària presentada per la CUP el febrer del 2020 i que va ser aprovada per majoria on s'establia actualitzar l'IRSC amb l'IPC de Catalunya durant tot el període que ha estat congelat, les diverses cartes registrades al Parlament per actualitzar-les via pressupostària el 2020 i el 2022, així com les iniciatives realitzades el 2022.

S'informa de les dades de l'increment de l'IPC a Catalunya en diferents períodes d'interès, constatant que des de l'1 de gener del 2010 fins al 31 de març del 2022 l'IPC a Catalunya s'ha incrementat el 27,1%, perdent l'IRSC i la prestació de la RGC el 27,1% del seu poder adquisit en no revaloritzar-se.

També s'informa dels compliments pel govern de la Generalitat de les disposicions addicionals núm. 17 dels pressupostos de la Generalitat el 2020 i el 2022 que autoritzen el govern de la Generalitat a incrementar l'IRSC amb la mateixa quantia de l'increment de l'IPREM estatal. L'IPREM es va incrementar en els pressupostos de l'estat aprovats el desembre del 2020 al 5% i per als pressupostos del 2022 al 2,5%. Tot i això l'IRSC continua congelat.

S'informa dels increments de l'Ingrés Mínim Vital del 3,4% el 2021 i el 3% a inicis del 2022, així com l'augment extraordinari del 15% durant el període d'abril a juny del 2022. Demostració que un govern pot apujar la quantia de les prestacions socials davant de situacions extraordinàries fora del tràmit pressupostari.

Es proposa intervenir per ressaltar el greu increment de l'exclusió social del 29,1% a Catalunya encapçalant juntament amb les Canàries el rànquing a Espanya. Prova dels incompliments en la implementació de la llei RGC pel govern de la Generalitat, així com els efectes sobre la vida de les persones més vulnerables que superen els 2,2 milions a Catalunya.

Es planteja la possibilitat de gestionar una reunió amb el president de la Generalitat, així com explorar l'exigència d'una moció de confiança al govern de la Generalitat si continua incomplint les obligacions per actualitzar l'IRSC i implementar correctament la llei RGC.


 

3.- Informació de la reunió amb els grups parlamentaris.

A la reunió celebrada al Parlament dimecres 20 d'abril passat amb els grups parlamentaris, van assistir representants d'ERC, Junts per Catalunya, Catalunya a Comú Podem, CUP i PSC. A la delegació que va sol·licitar l'entrevista van participar 11 persones que representaven la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania, Coordinadora d'assemblees de treballadors/es a l'atur de Catalunya, Marea Pensionista de Catalunya, Secretariat Diocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, IAC- CATAC, PAHC i Aliança de Marees i Moviments socials de Catalunya.

La representació social va exposar les dades sobre l'evolució de l'IPC, darrers increments de l'IPREM i de l'Ingrés Mínim Vital, mentre l'IRSC continua congelat des de l'1 de gener del 2010, així com la quantia econòmica de la prestació de la Renda Grantitzada de Ciutadania, incomplint la legislació sobre això, la moció aprovada en aquest sentit el febrer de 2020 al Parlament i la disposició addicional 17 dels pressupostos de la Generalitat de 2020 i 2022, que autoritza el govern de la Generalitat a incrementar l'IRSC en el mateix percentatge que l'Administració General de l'Estat modifiqui l'IPREM (Indicador públic de renda d'efectes múltiples). Els increments de l'IPREM van ser el 2020-2021 del 5% i el 2022 el 2,5%. En conseqüència, es va sol·licitar als grups parlamentaris una actuació decidida per actualitzar l'IRSC a la quantia de l'IPC de Catalunya durant tot el període que ha estat congelat. També es va assenyalar la dada molt preocupant del creixement de l'exclusió social a Catalunya fins al 29,1% segons el darrer informe FOESSA, demostratiu de les restriccions del govern de la Generalitat a la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania i els efectes d'empobriments de la congelació de l'IRSC durant 11 anys, entre d'altres causes.

En resposta, pràcticament tots els grups parlamentaris amb més o menys èmfasi van acceptar les critiques i observacions realitzades.

Els membres de la delegació social van aportar testimonis sobre la repercussió negativa a la vida de les persones vulnerables de la congelació de l'IRSC, exigint-ne l'actualització.

A les propostes i conclusions finals la representació de la delegació social va sol·licitar als grups parlamentaris fer gestions urgents per reunir-se amb el president de la Generalitat Molt Honorable Pere Aragonés per tractar directament amb la sol·licitud d'actualitzar l'IRSC.

El representant d'ERC Sr.Bartomeu es va comprometre a fer les gestions per organitzar la reunió sol·licitada amb el president Pere Aragonés.

Per la delegació social es va expressar el malestar profund davant la situació de la pobresa a Catalunya i els incompliments denunciats i va advertir sobre l'organització de protestes si no es desbloqueja l'IRSC i va recordar als grups parlamentaris el compromís d'una moció de confiança al govern de la Generalitat


 

ACORDS

- Fer el seguiment del compromís parlamentari de gestionar una reunió com més aviat millor de la delegació social amb el president Molt Honorable Pere Aragonés per tractar de l'actualització de l'IRSC.

- Valorar les possibles accions en cas que no prosperi la gestió de la reunió esmentada.

- Donar suport a la convocatòria del 1r de maig organitzada per diversos sindicats de classe i combatius al costat dels moviments socials, en el manifest dels quals es defensa l'actualització de l'IRSC entre altres reivindicacions justes. Aquesta manifestació tindrà lloc a les 18 hores del 1r de maig i té l'inici al Parc de les tres xemeneies, estació de metro línies 2 i 3 Paral·lel.

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferència de la Comissió Promotora, dimecres 4 de maig 2022 a les 17:00 hores

Barcelona, 21abril 2022

Redacta Acta: Diosdado Toledano


 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla