Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 19/05/2021

ACTA N º 183


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Farida Harrak, Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan da Torre. Justifiquen absència: Encarna López, Enrique Elejalde, Enrique García, Sixte Garganté, Miquel Ibarz, Jaume, Patrizia Manzo, Laura Marino, Joan Miguel Ortiz, Jordi Trujillo, Juan Vicente i Dolors Vallejo.


 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Abonament factura pàgina web Renda Garantida de Ciutadania

2.- Situació de les sol·licituds d'informació pública RGC i esmenes a l'IMV

3.- Informació reunió amb grups parlamentaris 10 maig 2021

4.- Proposta de registre sol·licitud actualització IRSC i valoració noves esmenes.

5.- Judici demanda Daniel Cedrun

6.- Actualització Guia RGC


 

1.- Abonament factura pàgina web Renda Garantida de Ciutadania

S'informa de la renovació del web http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/ així com de l'abonament de la factura corresponent de 42,81 euros a càrrec de el fons econòmic de la Comissió Promotora de la RGC.


 

2.- Situació de les sol·licituds d'informació pública RGC i esmenes a l'IMV

Situació de les sol·licituds d'informació pública RGC

Després de la resolució de la DGES de 15 d'abril 2021 on s'estimava parcialment la sol·licitud d'informació pública registrada l'1 de març de 2021 i comunicava la no admissió de les preguntes 5, 7 i 8 de la sol·licitud. Per considerar que la no admissió d'aquestes preguntes vulnerava el dret a la informació pública, especialment la pregunta 7 relativa a les persones sense llar que incompleix la resolució de la GAIP 114/2019 de 28 de febrer 2019, es va procedir per la Comissió Promotora de la RGC a registrar una nova reclamació a la GAIP el 19 d'abril 2021.

Amb posterioritat a la reclamació a la GAIP es va rebre el 26 d'abril una primera comunicació d'aclariment de la DGES on es ratificava en la negativa a respondre als punts 5,6, 7 i 8 de la sol·licitud. No obstant això, en data recent de el 19 de maig 2021 es va rebre una segona comunicació d'aclariment de la DGES on es rectificava parcialment i es reconeixia que donaria informació a les preguntes 5, 6 i 8, tot i que manté la negativa a el punt 7 relatiu a les persones sense llar. S'està a l'espera de rebre les respostes a aquesta sol·licitud.

Per ara banda, la sol·licitud d'informació pública registrada el 15 de març de 2021 va rebre la resolució estimatòria total de la DGES el passat 30 d'abril 2021. També s'està a l'espera de rebre les respostes a les preguntes de la sol·licitud.

Adjuntem els diversos documents amb la present acta.

Situació esmenes IMV a Congrés de diputats

Novament la tramitació de la llei de l'IMV ha tingut una altra ampliació de l'termini per a la presentació d'esmenes fins el 26 de maig 2021.


 

3.- Informació reunió amb grups parlamentaris 10 maig 2021

S'informa del lliurament de el document de reivindicacions i propostes per la delegació de l'Aliança de Marees i Moviments Socials als representants parlamentaris de PSC, ERC, Junts, En comú Podem i Ciutadans (CUP i PP van excusar la seva absència posteriorment). En aquest document es formulaven les principals reividicaciones sobre la millora de la RGC, tant en la seva implementació com en el contingut de la llei, així com les propostes per millorar el Reial Decret-Llei de l'IMV i la seva harmonització en positiu amb la RGC.

Després d'un diàleg amb els grups parlamentaris es va emplaçar a que donin resposta a mes i mig a dos mesos en cas que finalment es formi el nou govern de la Generalitat.

A l'respecte es va distribuir un comunicat sobre l'esmentada trobada al costat de el document de reivindicacions.


 

4.- Proposta de registre sol·licitud actualització IRSC i valoració noves esmenes.

Un cop es formi el govern de la Generalitat i s'iniciï la nova legislatura es proposa:

- Realitzar una ronda d'entrevistes amb els grups parlamentaris sobre la tamitación de les tres esmenes registrades el 29 de març 2021.

- Tornar a registrar nova proposta per actualitzar IRSC en l'elaboració dels nous pressupostos, així com complir els compromisos dels pressupostos de 2020, en l'actualitat prorrogats, que estableixen un increment de l'IRSC basant-se l'increment de l'IPREM.

- Estudiar la presentació de noves esmenes, recollint la proposta per superar les limitacions temporals a la percepcón de la RGC per als emigrants de Catalunya retornats, i d'altres esmenes que millorin la llei de la RGC.


 

5.- Judici demanda Daniel Cedrun

Encara que a l'inici de la reunió de la Comissió Promotora no tenia informació de la sentència de l'judici de la Demanda de Daniel, després de finalitzar aquesta reunió es va rebre la informació de la sentència favorable a la demanda. A continuació es va redactar un comunicat informatiu sobre la importància d'aquesta sentència i es va distribuir als mitjans de comunicació i llistes de distribució adjuntant el document de la sentència, així com la demanda i primeres valoracions jurídiques sobre aquesta sentència favorable a la demanda presentada per Daniel Cedrun i tramitada i defensada amb èxit per l'advocat Miguel Arenas de el Col·lectiu Ronda.


 

6.- Actualització Guia RGC i pàgina web

Es proposa actualitzar la Guia sobre la RGC incloent un full amb les principals modificacions de la llei, especialment l'escurçament a el dos mesos de el període de carència abans d'efectuar la sol·licitud.

Xan da Torre proposa actualitzar la web per la qual cosa compta amb la col·laboració de Manuel Ortiz.


 

ACORDS

- Gestionar ronda de contactes amb els grups parlamentaris sobre la tramitació esmenes registrades.

- Registrar proposta d'actualització IRSC i estudiar la presentació de noves esmenes, entre les quals la de superar les limitacions temporals per accedir a la RGC als emigrants retorndos.

- Actualitzar Guia RGC incloent full informatiu sobre les modificacions, i actualitzar web.


 

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferencia de la Comissió Promotora dimecres 9 juny 2021 a les 17:00 h.

Barcelona, 21 maig 2021

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla