COMUNICAT

PRIMERA VALORACIÓ DE LES SENTÈNCIES ALS RECURSOS CONTENCIOSOS ADMINISTRATIUS INTERPOSATS PER LA COMISSIÓ PROMOTORA DE LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA

 

VALORACIÓ SENTÈNCIA AL RECURS CONTENCIÓS ADMINISTRATIU PER LA MANCA DE TRANSPARÈNCIA I COMPLIMENT DEL DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES A LA RESOLUCIÓ 114/2019 DE LA COMISSIÓ DE GARANTIA DEL DRET A LA INFORMACIÓ PÚBLICA

En la sentència nº 2582/2022 s'estima parcialment el recurs contenciós administratiu formalitzat per la Comissió promotora de la RGC i es reconeix el dret a rebre informació sobre el nombre de sol·licituds de Renda Garantida de Ciutadania atorgades a persones en situació de pèrdua o manca d’ habitatge o llar, informació que haurà de facilitar el Govern de la Generalitat de Catalunya.

La valoració de la sentència és positiva ja que respon favorablement al principal element del recurs, la negativa injustificada del Govern de la Generalitat a facilitar aquesta informació que afecta un col·lectiu en situació d'extrema vulnerabilitat i que té dret a la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania.

En aquest sentit, l'informe d'avaluació del desplegament de la RGC realitzat per la Sindica municipal de greuges de Sabadell, publicat el juliol 2019, donava les següents dades: sobre 261 casos de persones sense llar a la localitat de Sabadell només 12 percebien en aquestes dates la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania, és a dir el 4,5%.

Aquestes dades confirmaven la informació empírica recollida en altres localitats sobre les dificultats d'aquest col·lectiu per accedir a la prestació RGC.

El compliment de la sentència permetrà conèixer amb més precisió la implementació de la RGC en el col·lectiu sense llar, i procedir a les accions que siguin necessàries per garantir aquest dret a un col·lectiu d'extrema vulnerabilitat.


 

VALORACIÓ SENTÈNCIA AL RECURS CONTENCIÓS ADMINISTRATIU CONTRA EL DECRET 55/2020 DE 28 D'ABRIL, PEL QUAL S'APROVA EL REGLAMENT DE LA LLEI DE LA RENTA GARANTIZADA DE CIUDADANÍA

La sentència número 2509/2022 desestima el recurs contenciós administratiu formalitzat per la Comissió promotora de la RGC contra el Decret 55/2020 i estableix el pagament d’ unes costes judicials d’ un màxim de 3.000 euros que haurà de pagar la Comissió promotora de la RGC.

Reunida una representació de la Comissió Promotora de la RGC amb l' equip jurídic que va tramitar el recurs es va analizar la sentència, observant qüestions jurídicament discutibles i manca d' argumentació sobre altres aspectes. S'ha obert un procés de valoració jurídica sobre la possibilitat de presentar un recurs de cassació contra aquesta sentència; el termini de presentació del qual finalitza el 14 de setembre de 2022.

També es valorarà la possibilitat de presentar esmenes al projecte de Llei de la RGC actualment en tràmit al Parlament de Catalunya que permeti superar els aspectes més lesius que conté el reglament.

Després de considerar injusta la quantia de les costes a que la sentència condemna a la Comissió Promotor de la RGC, s' acorda iniciar el procés de recollida d' aportacions solidàries per abonar-les en el termini corresponent.

Finalment, s'adjunten amb el present comunicat, les dues sentències, i l'informe de la Sindica de greuges de Sabadell del 2019.

Barcelona, 18 de juliol 2022

Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla