La Generalitat pagarà un ajut pels treballadors temporals al 2020

 

ELISENDA COLELL - CADENA SER

Els treballadors a temps parcial podran rebre un complement fins arribar als 664 euros mensuals al 2020, i les famílies monoparentals ja se'n beneficiaran aquest octubre. És un principi d'acord en un aspecte molt concret per la futura Renda Garantida de Ciutadania, però el govern recorda que la llei que l'ha de regular encara no està aprovada.


Es tracta d'un primera entesa en una part molt concreta de l'esborrany de la futura llei de la Renda Garantida a Catalunya, que ha de repensar tot el sistema de prestacions socials. El govern ho confirma, però no vol parlar d'acord fins que la llei estigui aprovada en la seva totalitat. La Renda Garantida de Ciutadania és un projecte de llei, que fa tres anys que es debat al Parlament de Catalunya, i que ha de permetre que totes les persones que estan a l'atur i han esgotat la prestació puguin tenir ingressos, a canvi de comprometre's a formar-se i buscar feina.

Ara aquest primer pacte obre la porta també a totes les persones que estan treballant amb sous precaris. En concret estableix que tots els treballadors temporals que cobren menys de 664 euros al mes han de poder rebre una bonificació del govern autonòmic per poder percebre, com a mínim, aquesta quantitat mensual. Segons els càlculs del govern, serà una realitat al 2020.

Primer les famílies monoparentals

Segons ha pogut saber aquesta redacció, a l'octubre del 2017, quan està previst que s'apliqui la Renda Garantida de Ciutadania a tots els aturats, aquests complements salarials també es donaran a un col·lectiu molt concret: les families monoparentals que tenen fills a càrrec i que sobreviuen amb un contracte temporal. Podran accedir a una prestació social per poder arribar als 570 euros al mes i, a més, rebran un complement de 75 euros per cada fill. A partir d'aquí es crearà una comissió, formada pel govern i les entitats socials, que permetrà anar ampliant progressivament el nombre de treballadors temporals beneficiaris i la quantia. D'aquesta manera, al 2020 ja afectarà tothom que tingui un contracte a temps parcial i cobri menys de 664 euros al mes.

Prohibit dir que no a una feina

A canvi, qui digui que no a una feina quedarà expulsat del sistema de protecció social. És un aspecte de la llei que entitats i govern estan "pràcticament d'acord". Com que el govern ajudarà al treballador per arribar a final de mes, es vol evitar la situació (que es dóna actualment) que un beneficiari d'una renda social rebutgi una feina pel fet d'estar mal pagada. A més, els aturats que es beneficiïn d'aquesta nova renda i que participin en cap pla d'inserció laboral rebran menys diners que la resta.

De fet, que els treballadors pobres també puguin rebre aquest ajut és un dels punts claus en la negociació perquè la Renda Garantida de Ciutadania sigui una realitat aprovada pel Parlament i amb el suport del teixit social català. De fet, la mateixa Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que agrupa les 3.000 entitats socials a Catalunya, ja ha demanat en reiterades ocasions que el govern obris la porta als treballadors pobres. Fins ara el govern temia que si s'ajudava també als treballadors pobres, i no només als aturats, la patronal se'n aprofités, oferint sous més baixos.

http://cadenaser.com/emisora/2017/04/20/sercat/1492705145_872299.html?ssm=tw

 

Joomla templates by a4joomla