Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 13/01/2021

ACTA N º 176


 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Encarna López, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano, Xan da Torre Jordi Trujillo i Dolors Vallejo. Justifiquen absència: Rosa Cañadell, Cecilia, Daniel Cedrun, Enrique Elejalde, Sixte Garganté, Enrique García, Farida Harrak, Miquel Ibarz, Joan Llambrich, Jaume, Patrizia Manzo, Joan Miguel Ortiz, Pedro Serra i Juan Vicente.

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informacions.

2.- Propostes d'iniciatives

3.- Informe sobre les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia per Dolors Vallejo


 

1.- Informacions


 

Gestions sobre l'actualització de l'IRSC amb l'increment de l'5% de l'IPREM

En compliment dels acords adoptats en l'anterior reunió de la Comissió Promotora RGC es va registrar el 26 de desembre de 2020 una carta per als grups parlamentaris on es sol·licita la seva gestió perquè es compleixi l'apartat 3 de la disposició addicional 17 dels pressupostos de la Generalitat, pel qual s'ha d'incrementar la quantia de l'IRSC amb l'augment de 5% de l'IPREM, i en conseqüència les quanties de la prestació de la Renda garantida de Ciutadania.

El passat 11 de gener també es va registrar una sol·licitud d'informació pública dirigida a l'Departament de Treball, assumptes socials i famílies on es pregunta sobre l'estat d'aplicació de la disposició 17.


 

Document anàlisi de Sixte Garganté

S'informa de l'elaboració per Sixte Garganté d'un important anàlisi de la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania fins a la data, les modificacions realitzades en aquesta llei, la valoració sobre la suficiència econòmica de la prestació, la taxa cobertura de la prestació i sobre l'Ingrés Mínim Vital. En aquest document també s'analitza críticament l'informe d'avaluació, taxa de cobertura i suficiència econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania publicat pel Departament de Treball.

De el rigorós document d'anàlisi es desprèn la necessitat d'ampliar la seva difusió i sol·licitar novament una auditoria independent.


 

Nova aportació a el fons per cobrir les despeses jurídiques de les demandes registrades

Diosdado comunica que s'ha rebut l'aportació de 2.000 euros de Podem de Catalunya per cobrir les despeses jurídiques de les demandes.

Amb aquesta aportació es cobreix les despeses jurídiques abonats i prop d'un terç de el fons de reserva per a noves despeses de les demandes.


 

2.- Propostes d'iniciatives

- Es proposa registrar una nova carta als grups i subgrups parlamentaris demanant el seu compromís per promoure una auditoria independent sobre la pèssima implementació de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania i adjuntar el document d'anàlisi de Sixte Garganté per a la seva distribució entre tots els membres de Parlament de Catalunya.

- Participar en l'enquesta promoguda per l'Aliança de Marees i Moviments Socials dirigida a les candidatures que participin en les pròximes eleccions a la Generalitat de Catalunya. En aquesta enquesta la Comissió Promotora RGC redactarà les preguntes relatives a el tema de la defensa de el dret a la Renda Garantida de Ciutadania. Posteriorment s'organitzarà un debat per videoconferència amb les aquelles candidatures que hagin emplenat l'enquesta.

 

3.- Informe sobre les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia per Dolors Vallejo

El Fòrum de Síndics i sindiques de Catalunya public al desembre de 2020 l' "Informe sobre les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia", el qual adjuntem amb la present acta.

La síndica Dolors Vallejo presenta un resum de de l'informe fruit de la feina de recollida de dades, experiències i conclusions del conjunt de Síndics/ques de Catalunya.

Entre les principals propostes per millorar l'atenció a la ciutadania es destaca:

- Dotar de mitjans suficients, en personal i recursos, als serveis socials en els ajuntaments, que han mostrat la seva fragilitat durant la pandèmia.

- Garantir els drets de les persones en les residències a un tracte de qualitat, l'accés als serveis sanitaris i hospitals, facilitar altres gestions com la realització de testaments, etc.

- Millorar la gestió de les diverses administracions en la tramitació de les diverses sol·licituds de prestacions, ajudes socials, etc., com a conseqüència de les limitacions de recursos i personal, per atendre degudament a la ciutadania durant la pandèmia. Superar les dificultats per realitzar els empadranamientos.

- Promoure la creació de síndics/sindiques en els ajuntaments que no tenen.

A la ronda de preguntes i aclariments es proposa donar suport a les principals conclusions d'aquest informe.

 

ACORDS

- Registrar nova carta a Parlament de Catalunya sol·licitant una auditoria independent sobre la implmenetación administrativa de la Renda Garantida de Ciutadania, adjuntant el document d'anàlisi de Sixte Garganté a l'respecte.

- Participar en l'enquesta redactant les preguntes relatives a l'acompliment i millora de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania.

- Fer el seguiment de les diverses cartes enviades sobre increment de l'IRSC, carta pública de l'IMV, etc.

- Donar suport a les conclusions de l'Informe de l'Fòrum de Síndics / ques de Catalunya


 

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817


 

Propera reunió per videoconferencia de la Comissió Promotora dimecres 27 gener 2021 a les 17:00 h.


 

Barcelona, 15 gener 2021


 

Redacta Acta: Diosdado Toledano


 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla