Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   09/12/2020

ACTA N º 174

 

Assisteixen a la reunió per Videoconferència:Enrique Elejalde, Miquel Ibarz, Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan da Torre.Justifiquen absència: Rosa Cañadell, Cecilia, Daniel Cedrun, Neus Escofet, Ramón Franquesa, Farida Harrak, Sixte Garganté, Enrique García,  Jaume, Encarna López, Patrizia Manzo, Joan Miguel Ortiz,  Pedro Serra,Jordi Trujillo, Dolors Vallejoi Juan Vicente.

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Signatura de l'acord col·laboració amb el Fòrum de Sindics / ques locals i comunicació.

2.- Les esmenes de lectures úniques no entren en l'últim ple de Parlament.

3.- Situació recollida de fons i abonament de les despeses de les demandes.

4.- Proposta de carta pública a el govern d'Espanya sobre l'Ingrés Mínim Vital

 

1.- Signatura de l'acord col·laboració amb el Fòrum de Sindics / ques locals i comunicació.

El passat 2 de desembre al local de la Síndica de Greuges de Sabadell es va signar l'acord de col·laboració entre el Fòrum de Sindics/ques de Greuges i defensoes locals de Catalunya i la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania. Després de la signatura la representant de l'Fòrum de Síndics/ques Eva Abellán i el representant de la Comissió Promotora Diosdado Toledano van fer sengles declaracions valorant la importància de l'acord.

Es proposa i acorda distribuir l'acord i un parell de fotos el més aviat possible, i quan aquest llest es distribuirà l'enllaç del video.

 

2.- Les esmenes de lectures úniques no entren en l'últim ple de Parlament

Lamentablement, malgrat els esforços al menys dels grups parlamentaris CUP i Catalunya en Comú-Podem per incloure les esmenes de lectura única en l'últim ple de Parlament, la majoria de la Junta de portaveus al Parlament no ho ha autoritzat. Aquestes esmenes de lectura única van ser registrades per la Comissió Promotora de la RGC en els mesos de maig i juliol.

L'aprovació d'aquestes esmenes hagués suposat una millora de la llei de la RGC a l'escurçar el termini de resolució administrativa de les sol·licituds de la prestació i reduir el requisit de residència de dos anys a un any, harmonitzant aquest requisit amb el de l'Ingrés Mínim Vital que és de 1 any. Aquesta millora hauria permès avançar en l'accés a la prestació del col·lectiu immigrant en situació de vulnerabilitat i altres persones vulnerables emigrants de la resta d’Espanya a Catalunya, i evitar patiments i tragèdies.

Es proposa realitzar comunicat sobre la qüestió i anunciant que la Comissió Promotora tornarà a registrar aquestes esmenes un cop es constitueixi el Parlament després de les eleccions previstes el 14 de febrer de 2021. També es proposa efectuar un emplaçament a les diverses candidatures que es presenten a les eleccions i preparar iniciatives d'acció.

 

3.- Situació recollida de fons i abonament de les despeses de les demandes

S'informa que fins a la data s'han produït tres aportacions per un total de 200 euros a el fons per abonar les despeses de les dues demandes en curs al contenciós administratiu. També s'ha produït dos avenços pendents de devolució per un total de 1.150 euros.

Això ha permès abonar els honoraris del servei jurídic i abonar en breu el honorari de la procuradora en la segona demanda.

Es insiste en continuar els esforços recaptatoris per poder tornar els 1.150 euros i disposar d'un fons de 3.000 euros per a noves despeses i costos de les demandes.

 

 

4.- Proposta de carta pública a el govern d'Espanya sobre l'Ingrés Mínim Vital

Es presenta l'esborrany de carta pública dirigit a el Govern d'Espanya en relació a l'Ingrés Mínim Vital, on es proposa diverses mesures com incrementar la plantilla de la seguretat social que tramita aquesta prestació, exigir una intercomunicació efectiva entre administracions central i autonòmiques en la resolució de les sol·licituds, modificar el redactat de la llei de l'IMV per facilitar l'accés a la prestació de les persones vulnerables escurçant de manera significativa el període de carència d'un any a dos mesos, reduint el termini de resolució de 6 mesos a dos mesos, i canviant la norma de el silenci negatiu pel positiu en les resolucions de la prestació. També s'inclou una sol·licitud d'investigació davant el descompte per la Seguretat Social, en la prestació de l'IMV reconeguda a la persona sol·licitant de la quantia de les prestacions d'atur percebudes durant un l'any anterior que després de prorratejar en el conjunt de l'any són inferiors al requisit d'ingressos per accedir a l'Ingrés Mínim Vital, davant la qual cosa s'ha presentat la corresponent demanda al jutjat dels social.

Aquesta carta podrà ser signada per entitats socials i cíviques i per persones.

Es proposa iniciar la recollida de signatures, amb l'objectiu de poder registrar-la i fer-la pública abans de finalitzar 2020.

 

ACORDS

- Distribuir l'acord de col·laboració amb el Fòrum de Sindics/ques de Greuges i defensors locals de Catalunya amb les fotos. Un cop aquest finalitzat el vídeo amb les declaracions es distribuirà l'enllaç.

- Fer comunicat lamentant que les esmenes de lectura única no hagin entrant en l'últim ple de Parlament i anunciant el seu registre un cop s'hagi constituït el nou Parlament després de les eleccions del 14 de febrer. Preparar emplaçament a les diverses candidatures electorals. Preparar iniciatives d'acció.

- Iniciar la recollida de signatures d'entitats i persones en suport de la Carta pública dirigida a el govern d'Espanya on s'exigeixen diverses mesures per millorar la gestió de la implementació de l'IMV, així com modificar la llei, i exigir una investigació davant els problemes detectats en l'abonament de la quantia de l'IMV.

- Prosseguir els esforços per recollir aportacions i cobrir les despeses de les demandes presentades davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en tramitació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.

Aportacions al Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817

 

Propera reunió per videoconferencia de la Comissió Promotora dimecres 23 desembre a les 17:00 h.

Barcelona, 11 de desembre 2020

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla