Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 02/09/2020
ACTA N º 167
Assisteixen a la reunió per Videoconferència: Enrique Elejalde, Encarna López, Farida Harrak, Miquel Ibarz, Joan Llambrich, Patrizia Manzo, Najat, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano, Xan da Torre i Jordi Trujillo. Justifiquen absència: Assumpta Barbens, Rosa Cañadell, Cecilia, Neus Escofet, Ramón Franquesa, Antonio Fuertes, Sixte Garganté, Enrique García, Miguel Ortiz i Juan Vicente.
 
Proposta d'Ordre del dia:
1.- Informació gestions realitzades
2.- Valoració respostes sol·licitud informació pública i propostes
3.- Problemes detectats en la implementació de l'Ingrés Mínim Vital i la RGC. Propostes d’iniciatives.
4.- Gestió Roda de premsa en setembre (temàtiques i testimonis)
 
1.- Informació gestions realitzades
El Decret llei 28/2020 de Govern de la Generalitat sobre harmonització entre les prestacions de l'IMV i la RGC que estava prevista la seva convalidació en ple parlamentari de principis de setembre, aquesta va ser avançada a la reunió de la Diputació Permanent el passat 7 d'agost. Les gestions de la Comissió Promotora de la RGC, amb l'enviament als grups parlamentaris de el document d'anàlisi de l'esmentat decret elaborat per Sixte Garganté i la sol·licitud que rebutgessin l'esmentat decret, va obtenir com a resultat que l'esmentat Decret fos tombat. Adjuntem la Comunicació distribuïda als mitjans de comunicació.
El 17 d'agost es va registrar una nova sol·licitud d'informació pública sobre la implementació de la RGC des de l'1 d'abril fins l'actualitat, sol·licitant específicament les dades de les resolucions aprovades i desestimades durant el període de l'estat d'alarma pel COVI-19.
El 25 d'agost es va registrar una carta al president de el Govern d'Espanya, i per a coneixement de l'vicepresident segon i ministre de seguretat social on s'argumenta la sol·licitud de modificació de l'apartat 2, de l'article 364 de la llei de la seguretat social, per evitar les retallades que el Departament de Treball està aplicant als complements de pensions contributives amb la RGC, i evitar temptacions similars amb el IMV. Adjuntem aquesta carta amb la present acta.
 
2.- Valoració respostes sol·licitud informació pública, a l'requeriment i propostes
S'informa de la recepció de les resolucions de la DGES el 21 i 25 d'agost en resposta a sengles sol·licituds d'informació pública.
La primera sol·licitud sobre l'informe de la taxa de cobertura de la prestació que estableix la llei RGC, que es reitere per segona vegada, obté com a resposta que la DGES està elaborant encara l'informe, i que una vegada que estigui finalitzat es sotmetrà a l'anàlisi i aprovació de la Comissió de Govern, i posteriorment es facilitarà.
S'informa que fins a la data la DGES no ha donat resposta a l'requeriment registrat el 2 de març de 2020 perquè la DGES compleixi la totalitat de la resolució de la GAIP 114/2019. La suspensió de les tramitacions administratives pel confinament pot explicar parcialment aquest retard, ja que el 4 de juny es va reprendre la gestió de les entitats administratives públiques. Es proposa fer gestions davant el col·lectiu Ronda sobre l'esmentat retard i les accions que puguin correspondre.
La segona sol·licitud sobre les actes i acords en les reunions de la Comissió de Govern celebrades després de l'última que es té coneixement el 23 de desembre de 2019 fins a la ultima reunió que es té constància el 2 de juliol 2020, obté com a resposta que no hi ha cap acta validada i aprovada de la reunió celebrada al maig 2020, i no esmenta la reunió celebrada el 2 de juliol.
Davant el retard irresponsable en el compliment de la llei RGC sobre l'informe de cobertura de la prestació RGC i la manca de resposta transparent en la sol·licitud d'actes, documentació i acords de la Comissió de Govern de la RGC, es proposa realitzar un comunicat, i fer-ho públic en la pròxima roda de premsa.
 
3.- Problemes en la implementació de l'Ingrés Mínim Vital i la RGC. Propostes d'iniciatives
Joan Llambrich informa de les dades publicades a la premsa sobre la implementació de l'IMV, amb grans retards en l'aprovació de les sol·licituds (menys de l'1% de les sol·licituds fins a la data han estat resoltes positivament), també informa sobre el gran retard de l'TSJC davant el recurs presentat.
Farida Harrak exposa la situació de la seva prestació d'RGC amb descomptes que no tenen justificació, i descriu que en la seva localitat les persones vulnerables es troben amb grans problemes en la tramitació i reconeixement de les sol·licituds de prestacions de RGC i IMV.
Diosdado analitza que els grans problemes detectats en la tramitació de l'IMV, a causa de manca de plantilla i altres causes, pot facilitar l'excusa a la DGES per denegar o ajornar tota via més les respostes a les sol·licituds d'RGC.
Davant d'aquesta situació, proposa una campanya de mobilització per al mes d'octubre / novembre, en confluència amb altres moviments socials, especialment el moviment d'aturats i l'aliança de Marees i Moviments socials per denunciar la situació i exigir el compliment de el dret a l'IMV ja la RGC.
També es proposa reactivar la presentació d'esmenes a la llei RGC que permetin una millor implementació, i tornar a insistir sobre les esmenes de lectura única ja registrades davant els grups parlamentaris.
 
4.- Gestió Roda de premsa al setembre (temàtiques i testimonis)
Els dies 16 i 18 de setembre estan previstos plens al Parlament. Es proposa preparar la roda de premsa per presentar la demanda contra el reglament de la llei RGC en el ple de divendres 18.
La cita prèvia davant de Parlament a les 11 hores i la convocatòria de la roda de premsa a les 12 h. En cas de confirmar-se en els pròxims dies la data de la plena s'efectuarà la comunicació als mitjans ubicats al Parlament.
Com a temes per a la roda de premsa, a més de l'anunci de la demanda, es proposa informar de l'incompliment en l'informe sobre la taxa de cobertura, comunicar la carta a president, i informar dels greus problemes detectats en la implementació de la RGC i de l' IMV, els retards judicials davant els recursos presentats, etc. Per a això es comptarà amb els testimonis de Joan Llambrich, Farida, i persones de el moviment d'aturats.
A la reunió de la Comissió Promotora prevista per al dimecres 16 de setembre es concretarà els detalls i logística de la roda de premsa.
 
ACORDS
- Fer gestió davant el col·lectiu ronda sobre el retard de l'DGES a el requeriment registreu.
- Fer comunicació denúncia retard de la DGES sobre l'informe taxa de cobertura i difondre carta al president de el govern d'Espanya.
- Preparar campanya de denúncia de l'incompliment de la RGC i els problemes de gestió de l'IMV
- Organitzar la roda de premsa el 18 de setembre (apartat 4)
- Reprendre la presentació d'esmenes a la llei RGC i fer gestions sobre les ja presentades.
Les aportacions per a cobrir les despeses per a les demandes en preparació s'efectuaran a el nº de compte de la Comissió Promotora indicant finalitat "aportació despesa demanda" i el nom de l'entitat o persona solidària. Es dóna el vistiplau a la proposta.
Aportacions a l'Nº Compte: ES47 3025 0001 1714 3351 6817
Propera reunió per videoconferencia de la Comissió Promotora dimecres 16 setembre a les 17:00 h.
Barcelona, 3 setembre 2020
Redacta Acta: Diosdado Toledano
 
#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/
Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Joomla templates by a4joomla