Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   28/01/2020

ACTA N º 154

 

Assisteixen a la reunió:Miquel Ibarz, Joan Llambrich, Manuel Ortiz, Diosdado Toledano i Xan Da Torre. Justifiquen absència: Josep Busquets, Eduardo Cano, Enrique Elejalde, Carme Ferreiro, Enrique García, Farida Harrak, Encarna López, Patrizia Manzo, C. Laura Marino, J. Antoni Martínez, Juan Vicente Martínez, Luis Medel, Joan Miquel Ortiz, Xavier Motis, Ana Paredes, Irene Pareja, Juan Ramón i Pepe Rodado

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Situació tramitació esmena lectura única art 7 llei RGC

2.- Iniciatives per a actualització IRSC en compliment de la legislació

3.- Demanda per incompliment Resolució GAIP. Fons econòmic per a la seva tramitació.

4.- Reunió amb delegació ONU sobre situació pobresa

5.- Disposició addicional sisena sobre informe general avaluació de la llei RGC

 

1.- Situació tramitació esmena lectura única art 7 llei RGC

Després de la suspensió dels plens parlamentaris de la setmana passada, la previsió de la tramitació de l'esmena de lectura única queda fixada per als plens el 5 i 6 de febrer. En els propers dies es confirmaran tant els dies com horaris i s'efectuaran les gestions d'entrada a Parlament de les delegacions de la Comissió Promotora.

 

2.- Iniciatives per a actualització IRSC en compliment de la legislació

Després de l'registre de la carta dirigida als grups parlamentaris on se sol·licita l'actualització de l'IRSC en el marc de el projecte de pressupostos per al 2020, es proposa una nova iniciativa de registrar sol·licitud d'intervenció a l'Síndic de Greuges de Catalunya, atès el caràcter greument antisocial de la congelació de l'IRSC que afecta l'accés i quantia de nombroses prestacions socials, com beques menjador, ajudes habitatge, etc., a més de la RGC.

Es proposa fer gestions directes amb els grups parlamentaris, altres entitats socials, sindiques de greuges locals, etc., preparar roda de premsa, etc., per pressionar i fer efectiva l'actualització de l'IRSC.

Es proposa estudiar les possibles accions legals davant de l'incompliment de la llei 13/2006 de 27 de juliol que estableix l'IRSC i de l'art 15, apartat 2, i en la disposició transitòria d'aquesta llei, on es fixa que s'ha d'avaluar anualment l'actualització d'aquest indicador, i també, de l'incompliment de la llei RGC què en la seva disposició final segona, apartat 2 indica que en els pressupostos s'ha de fixar anualment la quantia de l'IRSC.

 

3.- Demanda per incompliment Resolució GAIP. Fons econòmic per a la seva tramitació.

El passat 22 de gener es van reunir els representants de la Comissió Promotora de la RGC amb els advocats de l'Col·lectiu Ronda per decidir el full de ruta de la demanda legal davant l'incompliment de la resolució de la GAIP 114/2019 de 28 febrer 2019 per la direcció General d'Economia Social.

Un cop acordat el procediment legal, i en previsió de les costes de la demanda, es proposa fer una crida a les diferents entitats socials i persones solidàries perquè aportin les ajudes econòmiques a el fons que haurà de fer front a aquestes despeses.

També, en el cas que el reglament de la llei RGC incompleixi aspectes de la llei, s'efectuarà la demanda corresponent.

 

4.- Reunió amb delegació ONU sobre situació pobresa

La reunió amb l'expert en drets humans de l'ONU que ha d'avaluar la pobresa a Espanya i una representació de la Comissió Promotora de la RGC tindrà lloc el proper 1 de febrer al local de la PAH de Barcelona a partir de les 9: 45 hores. En aquesta reunió també tindrà entrevistes amb la PAH sobre la situació de l'habitatge i l'APE sobre pobresa energètica.

S'han fet gestions perquè ens acompanyin persones que puguin testimoniar personalment l'incompliment de la llei RGC.

Es proposa fer dossier per aportar-lo a l'expert de l'ONU.

 

5.- Disposició addicional sisena sobre informe general avaluació de la llei RGC

Es proposa fer carta als grups parlamentaris demanant realitzar gestions perquè es compleixi la disposició addicional sisena. Informe general d'avaluació, de la llei RGC que obliga a l'administració de la Generalitat a elaborar anualment un informe general d'avaluació de l'aplicació d'aquesta llei, així com la taxa de cobertura de la prestació i la seva suficiència econòmica.

Es proposa a el mateix temps fer sol·licitud a Departament de Treball de la Generalitat

 

ACORDS

- Gestionar entrada delegació de la Comissió Promotora de la RGC per als plens que han de debatre i votar l'esmena de lectura única en els plens el 5 i 6 de Parlament.

- Registrar sol·licitud a l'Síndic de Greuges de Catalunya perquè intervingui a favor de l'acompliment llei i actualització IRSC. Realitzar gestions davant els grups parlamentaris per conèixer la seva resposta a la carta registrada al Parlament. Gestionar altres iniciatives i accions. Estudiar possible demanda davant incompliment de la legislació sobre actualització de l'IRSC.

- Emprendre procediment demanda legal davant incompliment resolució GAIP. Trucar a la solidaritat per organitzar fons econòmic que ha d'atendre les costes de la demanda.

- Lliurar dossier sobre incompliment llei RGC a l'expert de l'ONU.

- Elaborar i registrar carta per als grups parlamentaris sobre el compliment de la disposició addicional sisena de la Llei RGC. Registrar sol·licitud d'informació pública.

 

Propera reunió dimecres 12 febrer 2020 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 29 gener 2020

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Joomla templates by a4joomla