Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía 08/01/2020
ACTA N º 153
Assisteixen a la reunió: Enrique García, Miquel Ibarz, Encarna López, Patrizia Manzo, Manuel Ortiz, C. Laura Marino, Diosdado Toledano i Xan Da Torre. Justifiquen absència: Josep Busquets, Eduardo Cano, Enrique Elejalde, Carme Ferreiro, Nuria Garrido, Farida Harrak, J. Antoni Martínez, Juan Vicente Martínez, Luis Medel, Joan Miquel Ortiz, Xavier Motis, Ana Paredes, Irene Pareja, Juan Ramón, Pepe Rodado i Najat Yedri
Proposta d'Ordre del dia:
1.- Tramitació esmena lectura única art 7 llei RGC
2.- Proposta Carta per actualització IRSC en compliment llei RGC
3.- Situació Reglament llei RGC
4.- Valoració respostes DGES a sol·licituds informació pública
5-Entrevista amb delegació ONU
1.- Tramitació esmena lectura única art 7 llei RGC
S'informa que en el dia d'avui s'han reprès el treball dels grups parlamentaris que van registrar en el passat mes de setembre l'esmena de lectura única a l'art 7 de la llei RGC. Intentaran tancar els retocs a la redacció de l'esmena en els pròxims dies amb l'objectiu de presentar-la a la Mesa del Parlament el proper dimarts 14 de gener per al seu debat i votació en els plens previstos per al 22 i 23 de gener.
En resposta a la nostra sol·licitud de reunió ens proposen els dies 16 i 17 de gener, pendent de confirmar el dia i hora.
Es proposa confeccionar la delegació per aquesta trobada i posteriorment per al Ple en què es debatrà i votarà l'esmena de lectura única.
Es planteja sol·licitar-los que ens facin arribar el redactat final de l'esmena.
2.- Proposta Carta on se sol·licita actualitzar l'IRSC en compliment de la llei RGC
Es dóna lectura a l'esborrany de Carta dirigit als grups parlamentaris en què se sol·licita l'actualització de l'IRSC en el marc dels pressupostos per al 2020, tal com estableix la llei RGC.
S'informa també del punt 2.5.4 de l'acord programàtic entre PSOE i Unides Podem que estableix pujar l'IPREM i estudiar objectivar els mecanismes d'actualització.
Després de recollir les aportacions a la ronda d'intervencions s'acorda el redactat definitiu de la Carta.
Es proposa que aquesta Carta sigui signada per persones de la Comissió Promotora, d'entitats socials, etc. Un cop recollides les signatures es proposa registrar la carta abans de la tramitació de el projecte de pressupostos per al 2020.
3.- Situació Reglament llei RGC
Fins a la data no es té constància que s'hagi aprovat el Reglament de la Llei RGC, després de l'anunci pel Departament de Treball i la DGES que s'aprovaria a principis de 2020.
Es recorda breument l'historial de la seva tramitació, de la presentació de les al·legacions a l'esborrany de l'reglament per la Comissió Promotora de la RGC, i de l'acord adoptat en el seu dia, de procedir a la presentació d'un recurs davant els tribunals en el cas que el Reglament vulnerés els continguts de la llei RGC.
4.- Valoració respostes DGES a sol·licituds informació pública
En dies passats es va rebre la resposta de la DGES a les últimes sol·licituds d'informació públiques, les quals van ser distribuïdes pel canal de washapp.
En un primer repàs es constata l'incompliment d'alguns dels punts sol·licitats, com el referit a la distribució de les sol·licituds de RGC valorades, aprovades i denegades per províncies, comarques i localitats; segueix sense detallar les causes que expliquen la diferència entre el nombre total de sol·licituds presentades i les que han estat valorades; es persisteix en no respondre a la sol·licitud de la implementació de la RGC entre les persones sense llar amb l'excusa de no disposar de l'aplicació informàtica, etc.
Es valora amb preocupació la dada de 3.185 prestacions de RGC extingides entre gener i agost de 2019, de les quals 1.502 segons la DGES es deu a l'incompliment de l'obligació de comunicar els canvis de situació personal, familiar, patrimonial, o residència habitual.
S'estudiarà la conveniència d'una nova reclamació a la GAIP, sobre els incompliments de la resposta de la DGES.
També es valora críticament els procediments administratius per a les extincions, per no oferir suficients garanties a les persones que pateixen una extinció injusta de la prestació. Es recorden alguns casos de persones que han estat objecte d'extinció injusta de la RGC. Es planteja fer gestions davant juristes sobre aquesta qüestió.
5.- Entrevista amb delegació ONU
Amb l'objectiu de preparar la reunió amb el representant de l'ONU sobre la pobresa prevista per a principis del pròxim mes, es planteja formar una delegació amb alguns dels casos emblemàtics que han patit la denegació o extinció injusta de la RGC.
ACORDS
- Gestionar la reunió d'una delegació de la Comissió Promotora de la RGC i els grups parlamentaris que registren l'esmena de lectura única. Reunió prevista inicialment per al 16 o 17 de gener.
- Registrar la carta on se sol·licita l'actualització de l'IRSC un cop s'hagi recollit les signatures indicades.
- Preparar delegació per a entrevista amb representant de l'ONU sobre situació pobresa.
Propera reunió dimarts 21 gener 2020 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)
Barcelona, 9 gener 2020
Redacta Acta: Diosdado Toledano
#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/
Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla