Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   17/12/2019

ACTA N º 152

 

Assisteixen a la reunió:Miquel Ibarz,Manuel Ortiz, C. Laura Marino, Juan Vicente Martínez, Luis Medel, Diosdado Toledano i Xan Da Torre. Justifiquen absència: Josep Busquets, Eduardo Cano, Enrique Elejalde, Carme Ferreiro, Nuria Garrido, Farida Harrak, Enrique García, Patrizia Manzo, J. Antoni Martínez, Joan Miquel Ortiz, Xavier Motis, Ana Paredes, Irene Pareja, Juan Ramón, Pepe Rodado, Juanjo Salbia i Najat Yedri

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Ajornament debat i votació Esmena lectura única art 7 Llei RGC

2.- Presentació propostes als grups parlamentaris el 16 de Desembre

3.- Preparació iniciatives

4.- Diversos

 

1.- Ajornament debat i votació Esmena lectura única art 7 Llei RGC

De nou, el registre en la Mesa de el Parlament de l'esmena de lectura única prevista per al seu debat i votació en el ple de Parlament dels dies 18 i 19, s'ajorna fins al pròxim ple en els dies 22 i 23 de gener 2020.

La justificació per aquest retard és discutible i obre interrogants davant les incerteses de la conjuntura política, en particular la possibilitat, encara que remota, d'avançament electoral.

Amb l'objectiu d'assegurar que l'esmena de lectura única es registri, debati i voti en el primer ple de gener es proposa sol·licitar als quatre grups parlamentaris que van subscriure l'esmena una ronda de reunions amb una delegació de la Comissió Promotora en el termini més breu possible.

També es proposa valorar iniciatives d'acció en el cas que es produeixi un nou ajornament sense justificació.

 

2.- Presentació propostes als grups parlamentaris el 16 de Desembre

En el marc de la mobilització de caràcter estatal convocada per COESPE, el dilluns 16 de desembre la Comissió Promotora de la RGC va participar en la important manifestació que va transcórrer des Arc de l'Triomf a l'entrada de Parlament.

Prèviament, davant la sol·licitud efectuada pel portaveu de marea Pensionista es va elaborar un document comparatiu entre la implementació de la RGC a Catalunya i la Renda de Garantia d'Ingressos a Euskadi, en les conclusions es van formular una sèrie de reivindicacions. Aquest document, juntament amb altres plecs reivindicatius presentats per altres organitzacions socials, van ser registrats prèviament al Parlament.

Per presentar aquest conjunt de reivindicacions, una delegació formada per representants de 8 moviments socials, es van entrevistar amb els grups parlamentaris a la Sala 1 de Parlament, a aquesta reunió van assistir tots els grups excepte el PP que va excusar la seva absència.

El representant de la Comissió Promotora RGC va criticar l'incompliment de la llei RGC, la qual cosa queda en evidència amb el notable increment dels indicadors de pobresa segons IDESCAT el 2018 respecte de l'any anterior, També va exposar les dades comparatives amb la RGI d'Euskadi on la taxa de cobertura per a la població vulnerable és de l'52% mentre a Catalunya la RGC només cobreix el 6,16%, també va comparar els percentatges sobre els pressupostos de les dues comunitats, el 4,35% a la RGI a Euskadi i el 0,76 % en la RGC a Catalunya (dades a el tancament de 2018). La qual cosa demostra la pèssima voluntat de govern de la Generalitat a la implementació de la RGC i la defensa el dret de les persones vulnerables. També es va exigir l'actualització de l'IRSC, congelat des de 2010, en el marc dels pròxims pressupostos. S'adjunta el document registrat amb la present acta, així com el comunicat de Marea Pensionista.

Com a conclusió de la reunió dels grups parlamentaris es va acordar una nova reunió en la primera quinzena de febrer 2020 on hauran de donar resposta a les reivindicacions plantejades pels col·lectius socials participants en la trobada.

 

3.- Preparació diverses iniciatives

S'informa de les gestions a realitzar per a una entrevista amb institucions internacionals en la lluita contra la pobresa.

Es proposa preparar una reunió amb responsables de l'DESC per preparar una jornada sobre el balanç de la implementació de la RGC.

S'informa de la gestió de l'enquesta de les treballadores socials sobre els efectes de la RGC en la població vulnerable.

Es proposa, en cas d'avançament electoral, organitzar un acte-debat amb els grups parlamentaris on aquests responguin a una bateria de preguntes sobre la implementació de la RGC.

 

4.- Diversos

- Els companys Luis i Juan Vicente de l'equip d'assessorament de la RGC a Tarragona informen dels punts d'assessorament a Salou i Tarragona ciutat. Destaquen què, de les 43 sol·licituds gestionades, només s'ha aprovat una, no hi ha resposta a les 42 restants, de les quals 6 han sobrepassat el termini administratiu de 4 mesos per a la seva resolució, i per tant es troben en silenci positiu incomplert.

S'informa el procediment per als casos de silenci positiu: Reclamació per a l'abonament de la RGC en els casos de silenci positiu, després del termini d'un mes que té l'administració per resoldre, en cas de resolució denegatòria o no resposta presentar el corresponent recurs a l'contenciós administratiu.

- Sobre la millora del web, Xan da Torre informa de les gestions amb José Miguel.

ACORDS

 

- Demanar nova reunió als grups parlamentaris de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú-Podem i CUP, amb una delegació de la Comissió Promotora de la RGC, en el termini més breu possible per tractar sobre la presentació de l'esmena de lectura única a l' art 7 i assegurar el seu debat i votació en el pla dels dies 22 i 23 de gener 2020.

- Preparar amb la resta de col·lectius socials la trobada amb els grups parlamentaris en què donaran resposta a les reivindicacions registrades, en la primera quinzena de febrer.

- Gestionar les iniciatives relacionades en el punt 3 de l'acta.

 

Propera reunió dimecres 8 gener 2020 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 19 desembre 2019

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Joomla templates by a4joomla