Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania   10/07/2019

ACTA N º 144

 

Assisteixen a la reunió:Carme Ferreiro, Nuria Garrido, Patrizia Manzo, Manuel Ortiz, Ana Paredes, Irene Pareja, Juanjo Salbia i Diosdado Toledano. Justifiquen absència: Enrique Elejalde, Eva Abellàn, Josep Busquets, Ramón Franquesa, Enrique García, Sixte Gargante, Miquel Ibarz, J. Antoni Martínez, Joan Miquel Ortiz, Xavier Motis, Valentín Redondo, Pepe Rodado, Xan Da Torre i Najat Yedri.

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació reunió amb grups parlamentaris sobre esmena de lectura única a la Llei RGC.

2.- Repàs propostes de futures esmenes a la llei RGC per via d'urgència i mètode de treball.

3.- Informació resposta de la Direcció General d'Economia social (DGES) a la sol·licitud d'informació pública sobre Deloitte.

4.- Informacions diverses

5.- Situació denúncies davant el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya. Recomanacions. Proposta de gestions en l'àmbit judicial

6.- Propostes de mobilització al setembre.

7.- Data activitat punt assessorament presencial a Barcelona després de la pausa d'estiu

 

1.- Informació reunió amb grups parlamentaris sobre esmena de lectura única a la Llei RGC

Aquest dimecres 10 de juliol, després de la pausa del Ple del Parlament de Catalunya, va tenir lloc la reunió amb representants dels grups parlamentaris Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú Podem i CUP, que en l'anterior ronda de contactes havien expressat el seu suport a la presentació d'iniciatives per modificar la llei de la RGC davant l'abús i restriccions en la seva implementació pels responsables de la Conselleria de Treball, assumptes socials i famílies, i l'ajornament injustificable del Reglament de la llei fins al 2020.

La proposta per escrit de modificacions de la llei per lectura única elaborada per la Comissió Promotora RGC va ser lliurada dies abans a aquests grups parlamentaris. Esmenes que recollien les seves opinions i aportacions efectuades en l'anterior ronda de contactes.

Després d'estudiar les propostes es va acordar el seguiment procediment:

Registrar la primera esmena per lectura única a l'artº 7 de la llei RGC en la propera setmana, després afinar el redactat de la proposta sobre la no comptabilitat de determinats ingressos.

Realitzar roda de premsa al Parlament per informar de la presentació de l'esmena i les seves raons

A l'espera de conèixer la data de la roda de premsa es proposa formar una delegació de la Comissió Promotora per ser presents.

 

2.- Repàs propostes de futures esmenes a la llei RGC per via d'urgència i mètode de treball.

Després de la presentació de la primera esmena per lectura única, es va acordar en l'anterior reunió de la Comissió Promotora impulsar una bateria d'esmenes a la llei RGC per via d'urgència. El company Juanjo va aportar una llista de noves propostes de modificació de la llei que afecten els articles 4, 6, 7, 8, 11 i 26,

Diosdado també aporta esmenes als articles 4, 11, 12, 13, eliminació Disposició quarta, i proposa modificar aquells articles en coherència amb la modificació de l'art 7 per lectura única. Expressa el seu suport a les esmenes formulades per Juanjo, excepte a la referida a l'art 7, apartat 2. També proposa consultar a Sixto sobre la possibilitat de redactar esmenes de caràcter preventiu a aquells aspectes de l'esborrany del reglament que restringeixen o mal interpreten la llei RGC.

Es proposa reenviar el conjunt d'esmenes propostes a l'equip de la comissió Promotora que pel seu coneixement de la llei i contacte amb els assessoraments poden aportar una opinió fonamentada o realitzar noves esmenes. Els treballs per completar la llista d'esmenes es reprendrà la propera reunió de la Comissió Promotora prevista per al 4 de setembre.

3.- Informació resposta de la Direcció General d'Economia social (DGES) a la sol·licitud d'informació pública sobre Deloitte.

S'informa de la resposta de la DGES, i s'observa que algunes de les preguntes no tenen una resposta suficient, concreta i clara, en particular en les preguntes 4, 5 i 6.

A les consultes realitzades es valora la possibilitat de remetre al Síndic de Greuges de Catalunya una nova sol·licitud d'intervenció. Es proposa elaborar aquesta petició.

 

4.- Informacions diverses.

Informació ple Parlament de Catalunya 10 de juliol:

S'informa de les intervencions al ple, on la representant del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem Sra. Marta Ribas va sol·licitar la dimissió del conseller de Treball, Afers socials i famílies Sr. Chakir el Homrani per la seva responsabilitat en no impedir l'increment de la pobresa.

Veure: https://twitter.com/EnComu_Podem/status/1148913281547079681?s=19

 

Invitació ajuntament de Terrassa:

S'informa de la sol·licitud del regidor de Serveis Socials i Ocupació de l'ajuntament de Terrassa Sr. Noel Duque Alarcón per reunir-se amb la Comissió Promotora per abordar els problemes detectats en la implementació de la RGC.

S'acorda tenir la reunió el més aviat possible. S'encarrega a Juanjo realitzar les gestions.

 

Informe Foessa pobresa a Catalunya:

Pel seu interès i confirmar l'agreujament de la pobresa a Catalunya, en particular l'increment de l'exclusió social severa. Així com de la cobertura de rendes mínimes a Catalunya un 30% de les persones en pobresa severa, quan a l'estat espanyol és el 33%.

Es pot descarregar informe a: http://caritascatalunya.cat/es/un-20-de-la-poblacio-catalana-es-troba-en-risc-dexclusio-social/

 

Informació iniciatives treballadors es socials: Dictamen i comunicat

Núria informa que el Grup de Treball de la RGC del TSCAT està preparant una consulta als seus col·legiats/ es sobre el desplegament de la RGC.

 

5.- Situació denúncies davant el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya. Recomanacions. Proposta de gestions en l'àmbit judicial

Es proposa recomanar a totes les persones que han cursat demandes davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya davant denegacions injustes a la sol·licitud de prestació de la RGC, i que abans de la vista de la demanda davant del Tribunal, la Direcció General d'Economia Social ha abonat la prestació, que no retirin la demanda. En primer lloc, perquè la sentència favorable protegeix el seu dret enfront de posteriors revisions arbitràries i retirades de la prestació per la DGES, i per la jurisprudència que s'acumula favorable a les persones sol·licitants de la RGC als que han denegat injustament la prestació. Tot la qual cosa tenen un efecte corrector sobre la mala pràctica i incompliment de la llei RGC per la DGES.

Es proposa fer comunicat amb aquesta orientació a difondre per les xarxes i en especial a les persones demandants.

També es proposa i s'acorda fer gestions per exposar aquesta qüestió i fer arribar aquesta recomanació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, entitats judicials, Col·legi d'advocats i entitats defensores dels drets.

 

6.- Propostes de mobilització al setembre

Es proposa i acorda com a data per a la propera mobilització a Pl. Sant Jaume de Barcelona el dimecres 25 de setembre de 19 a 20 hores.

Aquesta data, en principi, és posterior a les festes de la Mercè. En la propera reunió de la Comissió Promotora el 4 de setembre es confirmarà i prepararà aquesta convocatòria.

 

7.- Data activitat punt assessorament presencial a Barcelona després de la pausa d'estiu

S'informa que després de la pausa estiuenca el punt d'assessorament presencial al local de FAVB de Barcelona, ​​reprendrà els seus treballs el dijous 5 de setembre de 17 a 19 horesDurant el període estiuenc s'atendran les sol·licituds d'assessorament via correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

ACORDS

- Realitzar seguiment presentació esmena lectura única i roda de premsa al Parlament.

- Seguir procediment elaboració esmenes per via d'urgència

- Elaborar sol·licitud al Síndic de Greuges de Catalunya sobre la resposta de la DGES sol·licitud informació Deloitte.

- Elaborar document recomanacions davant les denúncies al TSJ de Catalunya i efectuar gestions davant TSJC i Col·legi d'advocats i entitats de tots dos àmbits.

- Convocar nova concentració el 25 de setembre Pl Sant Jaume (pendent Confirmació 4 setembre).

Propera reunió dimecres 4 de setembre 2019 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 12 juliol 2019

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assessorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

 

Joomla templates by a4joomla