Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania   26/06/2019

ACTA N º 143

 

Assisteixen a la reunió:Miquel Ibarz, Patrizia Manzo, Joan Miquel Ortiz, Manuel Ortiz, Juanjo Salbia, Diosdado Toledano i Xan Da Torre.. Justifiquen absència: Enrique Elejalde, Eva Abellàn, Josep Busquets, Sandra Filippella, Ramón Franquesa, Enrique García, Sixte Gargante, J. Antoni Martínez, Xavier Motis, Valentín Redondo, Pepe Rodado, Abel Rodríguez, José María Vivanco i Najat Yedri.

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Actualització dades implementació RGC en web Departament de Treball, Afers socials i Famílies.

2.- Informació reunió amb Síndics/es municipals del Baix Llobregat. Informació Fòrum SD.

3.- Informació ronda reunions amb grups parlamentaris i propostes.

4.- Propostes de full informatiu sobre recursos d'alçada, reclamacions, etc. Recomanació per a les persones que han presentat recursos davant del Tribunal Superior de Catalunya. Gestions davant institucions judicials.

5.- Propostes de mobilització a partir de setembre.

6.- Nou punt d'assessorament

 

1.- Actualització dades implementació RGC en web Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El web del Departament de treball ha actualitzat al mes de maig l'anterior informació sobre les dades de la implementació de la RGC publicada el mes de gener 2019. Veure: http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/06pobresa_i_inclusio_social/ RendaGarantidaCiutadania / nou / destacats_laterals / Principals_dades_implementacio_RGC.pdf

Les sol·licituds de cites prèvies des del 15 de setembre 2017 ascendeixen al mes de maig a 152.215, són 18.469 més que les 133.746 reconegudes el 18.12.2018.

El nombre de sol·licituds registrades entre prestacions de RGC i complements fins abril 2019 és de 94.319, és a dir, 11.116 més que les 83.203 que es desprenen del document informatiu de la DGES en resposta a la resolució de la GAIP 114/2019. La diferència entre les sol·licituds de cites prèvies reconegudes des del 9 de desembre 2018 fins a l'abril 2019, i les que es consideren sol·licituds registrades pel Departament de Treball, mostra que un 40% de les primeres desapareixen o no són considerades per motius que segueixen sense detallar.

Les dades publicades no diferencien el nombre d'expedients aprovats de prestacions de RGC i el de complements de prestacions socials de persones "activables", prestacions de caràcter i quantia molt diferents, el que impedeix conèixer el nombre de noves prestacions de RGC aprovades fins a la data.

En aquesta publicació s'informa que 2.749 expedients s'han suspès o extingit de manera definitiva per trobar feina.

 

2.- Informació reunió amb Síndics/es municipals del Baix Llobregat. Informació Fòrum SD.

S'informa de la trobada amb els síndics/es de Cornellà, Gavà, l'Hospitalet, Sant Boi i Viladecans celebrat el passat 18 de juny a la localitat de Sant Boi. En aquesta reunió es va intercanviar informació sobre la implementació de la RGC, i es va constatar els greus incompliments de la llei en els casos detectats després de les queixes ciutadanes presentades davant els Síndic/es.

Es va concloure la reunió amb el compromís de fer les gestions en cada àmbit per defensar els drets de les persones a la prestació de la RGC. I en concret, la realització d'una reunió el proper 2 de juny amb el Síndic de Greuges de Catalunya per tractar de la qüestió. Es comenta que en breu hi haurà un informe FOESSA sobre les dades de la pobresa a Catalunya.

Es dóna lectura a la comunicació enviada per Toni Martínez que informa de la decisió de la junta directiva del Fòrum SD d'incloure en el proper Recull d'informes que s'elaboren i presenten al Parlament un punt especial sobre l'impacte negatiu del desenvolupament deficient / insuficient de la RGC.

 

3.- Informació ronda reunions amb grups parlamentaris i propostes

Es fa un resum de les trobades amb els grups parlamentaris Ciutadans i PSC el 11 de juny, i amb Catalunya en Comú-Podem i la CUP el 17 de juny per intercanviar informacions i propostes sobre la implementació de la RGC. Queda pendent prosseguir la ronda amb la resta de grups parlamentaris.

Entre els temes que es van tractar hi ha el de les possibles iniciatives parlamentàries enfront de l'incompliment del govern de la Generalitat de les mocions aprovades al Parlament sobre la RGC, especialment l'aprovada el 22 de novembre de 2018 que obliga a revisar totes les sol·licituds rebutjades fins a la data (83% de les registrades, prop del 90% de les sol·licituds de cites prèvies). Entre les possibles iniciatives la CUP estudiarà sol·licitar la resposta al govern a través de l'art 166.

Tots els grups expressen el seu malestar davant la decisió de la Conselleria d'ajornar l'aprovació del reglament fins a principis de 2020. Davant la indefensió que suposa enfront dels drets de les persones que veuen rebutjada de manera injusta la sol·licitud d'RGC, es proposa per el representant del PSC la conveniència que la Comissió Promotora de la RGC valori la presentació de modificacions de la llei a través de la lectura única, en particular sobre el període de carència d'ingressos i del termini de resolució administrativa. Aquesta proposta també és recolzada per altres grups parlamentaris.

La representant de Catalunya en Comú-Podem proposa valorar i combinar la presentació de modificacions per lectura única que, per la seva naturalesa han de ser precises i afectar un article, amb les propostes de modificació de la llei per via d'urgència.

Després d'una ronda d'intervencions en la reunió de la Comissió Promotora s'aprova elaborar una modificació de la llei per la via de lectura única sobre el període de carència d'ingressos i el termini de resolució administrativa. De la qual cosa es comunicarà a Sixto per elaborar-jurídica i posteriorment tractar-lo amb els grups parlamentaris que donarien suport aquesta proposta.

Miquel Ibarz realitza també altres propostes de modificació per impedir la interpretació incorrecta que fa la DGES de la llei RGC respecte de la naturalesa d'alguns ingressos puntuals per ajudes familiars, etc.

Es proposa que la propera reunió de la Comissió Promotora tingui un caràcter monogràfic sobre altres propostes de modificació de la llei, siguin per lectura única o per via d'urgència.

 

4.- Propostes de full informatiu sobre recursos d'alçada, reclamacions, etc. Recomanació per a les persones que han presentat recursos davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Gestions davant institucions judicials.

Després d'analitzar que algunes oficines i personal del SOC aconsellen a les persones sol·licitants de la RGC a no presentar recursos d'alçada, reclamacions i recursos davant els tribunals justificant-ho en la seva llarga tramitació i resolució, i en el seu lloc orienten a tornar a sol·licitar la prestació, la qual cosa fa perdre els drets adquirits des de la primera sol·licitud i no garanteix el reconeixement de la prestació, es proposa redactar un full informatiu a divulgar i distribuir àmpliament sobre el procediment de recurs i reclamació, informant dels bons resultats obtinguts en els casos que es té coneixement quan es presenten les denúncies davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

També es proposa recomanar a les persones que han presentat recursos davant l'esmentat Tribunal a mantenir la denúncia davant del Tribunal, encara que la DGES li reconegui la prestació en vigília de la celebració de la vista pel Tribunal. També es proposen realitzar consultes i gestions davant l'àmbit judicial sobre aquesta qüestió, amb la finalitat de garantir el dret a la RGC davant la seva vulneració reiterada.

 

5.- Propostes de mobilització a partir de setembre

Després de valorar l'èxit de la concentració el passat 12 de juny a Pça. Sant Jaume en el seu format de cercle en moviment amb pancartes, es proposa continuar aquest tipus de mobilització, amb caràcter mensual.

Es tractarà en la propera reunió la data precisa de la propera concentració al setembre.

També es proposa valorar la presentació d'una ofrena de la Comissió Promotora davant el monument de Rafael Casanova el proper 11 de setembre.

 

6.- Nou punt d'assessorament

S'informa de la creació d'un nou punt d'assessorament a les persones sol·licitants de la prestació de la RGC al barri de Sants, que gestionarà l'entitat Sopa de Pedres.

 

ACORDS

- Realitzar seguiment informatiu de les gestions dels Síndics/es de greuges i el Fòrum SD

- Impulsar una modificació de la llei RGC per lectura única del període de carència d'ingressos i el termini administratiu de resolució. Estudiar la presentació de noves modificacions de llei per lectura única i via d'urgència.

- Elaborar i distribuir full informatiu sobre el procediment de recursos i reclamacions davant denegacions injustes de les sol·licituds de prestació de RGC i complements. Difondre recomanació de no retirar demanda en els casos indicats a l'apartat 4.

- Convocar una concentració mensual en Plaça Sant Jaume amb el format del passat 12 de juny. Concretar data concentració del mes de setembre.

 

Propera reunió dimecres 10 de juliol 2019 a les 17:00 h. en local d'FAVB carrer Obradors 8-10 (prop estació de metro Jaume I Línia IV o Drassanes Línia III)

 

Barcelona, 27 juny 2019

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

Nou email assessorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Joomla templates by a4joomla