ASSEMBLEA GENERAL RENDA GARANTIDA DE CIUTADANÍA   17/05/2019

 

ACTA D’ACORDS

 

L'Assemblea té lloc a la Sala principal del Casal de Barri Pou de la Figuera. Hi participen més de 50 persones, entre afectades per denegacions de les prestacions i representants d'entitats solidàries com Afectats de BB Serveis, APE, Coordinadora d'assemblees de treballadors en atur de Catalunya, Les Kellys de BCN, PAH de Barcelona, ​​PAC, Sopar de pedres, i voluntaris / es dels diversos punts d'assessorament, arribats des de diferents localitats de Barcelona, ​​Girona i Tarragona

 L'Assemblea General es va desenvolupar amb dos punts d'ordre del dia:

 

1.- Informació de l’implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Gestions realitzades

La representació de la Comissió Promotora informa de les últimes dades sobre l'incompliment de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania pels responsables del Departament de Treball, Afers socials i famílies. Aquestes dades estan recollides del document de la Direcció General d'Economia social (DGES) en resposta a la resolució de la Comissió de Garantia d'accés al Dret d'Informació pública (GAIP). Com a principals dades destaquem (Veure document annex a l'Acta):

- a 15 de gener de 2019 les prestacions abonadesde Renda Garantida de Ciutadania són 25.928, un nombre inferior a les 26.100 prestacions abonadesen setembre 2017 en passar automàticament les Rendes Mínimes d'Inserció a Rendes Garantides de Ciutadanies.

- Una de les explicacions d'aquesta retallada de prestacions és la revisió dels expedients de RGC, sense esperar a la posada en marxa del Reglament que havia de desenvolupar els articles relatius als casos d'excepcionalitat, etc. Com a conseqüència d'aquestes revisions s'han extingit 8.122 expedientsde RGC i complements de RGC, i s'han suspès altres 5.209 expedients.

- El nombre de noves sol·licituds d'RGC aprovades des 15 setembre 2017 a 15 de gener de 2019 és de 4.268(9,5%) i el nombre de rebutjades és de 37.975(84,2%). Pel que fa als complements de pensions contributives i prestacions socials en el mateix període s'han aprovat 8.496(23%) i rebutjat 22.350(72%).

- Com a conseqüència de l'elevat nombre de denegacions injustes s'ha provocat una tendència creixent de les persones vulnerables a desistir de sol·licitar les prestacions de la RGC i dels complements. Tal com s'evidencia en els gràfics sobre l'evolució de les noves sol·licituds presentades (veure document adjunt).

S'informen de mes aspectes de la implementació de la LLEI RGC sobre recursos d'alçades, reclamacions de silenci positiu incomplert, recursos al contenciós administratiu, etc.

Sobre les diverses gestions realitzades:

- Es va presentar reclamació a l'GAIP amb resposta favorable. Després d'estudiar el document de resposta de la DGES i constatar el seu incompliment a les preguntes 5, 6 i 12, i parcialment en les 7 i 10, es va presentar el 13 de maig una sol·licitud al GAIP d'obertura d'expedient sancionador.

També es va presentar fa setmanes una segona reclamació al GAIP, i es prepara una tercera reclamació davant la desestimació per la DGES de noves sol·licituds d'informació pública.

- S'informa de la preparació de noves sol·licituds d'informació a la DGES sobre la contractació de Deloitte, d'una sol·licitud adreçada al Síndic de Greuges de Catalunya i de noves accions legals.

- De les gestions realitzades davant del Parlament de Catalunya s'està a l'espera del compliment de la moció parlamentària del passat 22 de novembre de 2018, aprovada per majoria, que obliga el govern de la Generalitat a revisar totes les sol·licituds denegades fins a la data.

Informació punts d'assessorament:

Informen del punt d'assessorament de Badalona, ​​Enrique Elejalde, de Terrassa, Jordi Trujillo, i del Prat de Llobregat, Valentín Rodó. Tots ells coincideixen a destacar els centenars de casos de sol·licituds denegades injustament, amb diverses trampes i procediments que incompleixen els terminis i continguts de la llei.

Intervenen diverses persones sol·licitants de la RGC i / o complement de la RGC, com Ana, David, Najat, Joan, etc., que denuncien els incompliments de l'administració en l'aplicació de la llei RGC.

 

2.- Propostes de mobilització en defensa del dret a la Renda Garantida de Ciutadania. Iniciatives

Davant la gravetat de la vulneració del dret a la Renda Garantida de Ciutadania a la població en situació de pobresa a Catalunya es planteja que després de les diverses concentracions i ocupació d'oficines davant del Departament de Treball a Sepúlveda 148, cal donar nous passos per visibilitzar aquesta injustícia, i convocar una concentració a Plaça de Sant Jaume per a mitjans de juny, en un format de roda de pancartes que denunciïn l'incompliment de la llei RGC.

Després de les intervencions dels participants es concreta aquesta concentració per dimecres 12 de juny, a partir de les 19 hores i finalitzarà com a mínim a les 20 hores. Amb un format de cercle de pancartes en moviment que denunciaran els diversos aspectes i responsables de la vulneració d'aquest dret. Ramón proposa que en les pancartes es denunciï que la pobresa mata i destacar els casos de persones mortes per desesperació a causa de la pobresa, o bé per incendi dels seus domicilis arran de la pobresa energètica. Com de costum es farà l'oportuna comunicació al departament d'interior per garantir la seguretat viària.

També es proposa convocar una altra concentració en el mateix lloc durant la segona quinzena de setembre, i preparar una agenda de mobilitzacions per a l'últim trimestre. També es planteja participar en els actes previstos pels moviments socials per a la tardor.

Altres propostes plantegen desenvolupar vídeos per denúncies personals, i la possibilitat d'un vídeo de denúncia mes complet prenent exemple d'altres moviments socials. S'informa que en l'actualitat es disposa de la col·laboració d'equips de comunicació que poden realitzar aquesta tasca.

 

ACORDS

1.- Convocar concentració el dia 12 de juny a les 19 hores de la tarda a Plaça Sant Jaume de Barcelona. La concentració tindrà una durada mínima d'1 hora. Format de la concentració: cercle en moviment amb pancartes de denúncia. Es crida a participar amb armilla groga i samarretes de la Renda Garantida de Ciutadania, etc. Es durà megafonia per a realitzar intervencions de denúncia de l'incompliment de la llei. Cita prèvia organització acte a les 18:30 hores a la mateixa plaça.

2.- Preparar nova convocatòria de concentració segona quinzena de setembre. Organitzar agenda de mobilitzacions per a l'últim trimestre de l'any. Participar en les convocatòries dels moviments socials a la tardor

3.- Desenvolupar les tasques de comunicació, realització de vídeos de denúncia personal, i la realització d'un vídeo més complet de denúncia.

Barcelona, 18 maig 2019

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 

#catsensepobresa Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Nou email assesorament Renda Garantida Ciutadania:   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Joomla templates by a4joomla