Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   13/12/2017

ACTA N º 108

 

Assisteixen a la reunió: Jaume Botey, Enriqueta Duran, Erika Fabregat, Miquel Ibarz, Patrizia Manzo, Carlos Rodriguez Rodríguez, Motserrat Rosaura, Juanjo Salbia i Diosdado Toledano. Justifiquen absència: Javier Bernad, Judit Borrell, Lluc Cahis, Neus Escofet, Nuria Farrús, Antoni Ferret, Ramón Franquesa, Sixte Gargante, Nuria Lozano, Laura Marino, Joan Miquel Ortiz i Xan Da Torre.

 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació reunió amb Direcció General Economia social

2.- Nous problemes detectats en la gestió tramitació sol·licituds RGC

3.- Proposta Carta pública a les candidatures eleccions 21 D Parlament Generalitat

4.- Agenda actes informatius RGC

 

1.- Informació reunió amb Direcció General Economia social 

Diosdado i Enriqueta informen de la reunió del 29 de novembre amb la Direcció General d'Economia social. Aquesta informació està recollida en el comunicat emès posteriorment i en el document qüestionari lliurat en la pròpia reunió.

Davant el missatge de normalitat en el pagament de les prestacions i en la tramitació de sol·licituds que van transmetre les persones responsables de la Direcció General, i el seu compromís de respondre amb més detall al qüestionari lliurat en una propera reunió, les persones representants de la Comissió Promotora i entitats socials presents, van valorar al final de la reunió estar atents a l'evolució de la gestió i solució de problemes detectats, i en cas de produir-se en les pròximes setmanes un fet greu, com l'impagament de les prestacions o l'incompliment flagrant del contingut de la llei, es convocaria una reunió extraordinària de la Comissió Promotora i entitats socials per estudiar les mesures de resposta i posar-les en pràctica.

Enriqueta fa lliurament a la Comissió Promotora d'un document informatiu lliurat el 5 d'octubre per la Generalitat de Catalunya a les entitats del Tercer Sector sobre la Renda Garantida de Ciutadania. S'adjunta a l'acta per a coneixement general.

 

2.- Nous problemes detectats en la gestió tramitació sol·licituds RGC

A la reunió s'aborden diversos problemes detectat en la tramitació de la RGC:

- Testimoni de Carles Rodriguez sol·licitant de la RGC i persona sense ingressos i sostre: Informa que l'empleada pública que el va atendre a la cita prèvia li va notificar que a conseqüència del seu perfil no podia fer plans d'inserció social i laboral i en conseqüència havia de renunciar a la quantia de 150 euros/mes del complement d’inserció. Carlos va expressar la seva voluntat de realitzar els plans i no va signar cap renúncia, tot i amenaces i advertències. Carlos Rodriguez va sortir amb lògiques dubtes i preocupacions pel que havia passat.

Sobre el mateix assumpte Montserrat Rosaura informa que s'estan detectant renúncies de persones sol·licitants al complement de 150 euros de la inserció social i laboral.

En el supòsit que s'estigui aplicant una norma no escrita en la llei per pressionar a les persones a que desisteixin d'aquest complement ens trobaríem amb un seriós problema. A les persones cal informar-los que per cobrar aquest complement des de l'inici del pagament del conjunt de la prestació han de subscriure aquests plans, i que en el cas que incomplissin el subscrit perdrien aquest complement.

- Juanjo Salbia informa que a persones amb pensionistes no contributives se'ls obliga a renunciar als 150 euros del complement d'inserció.

Se sol·licita a Juanjo informació detallada al respecte, persones afectades, oficina on s'ha tramitat, expedient, etc. En la llei de la RGC no es pot restar del complement dels pensionistes per arribar al llindar de la RGC els 150 euros de complement per la inserció. Això va ser motiu d'un seriós conflicte en la negociació i redacció de la proposta de la llei amb el govern, i finalment va quedar resolt a favor de les persones pensionistes que no pot restar els 150 euros dels plans d'inserció.

Nota: Una altra incidència han estat comunicada via email a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.:

- Laura Maríno comunica els casos de persones que perceben una pensió no contributiva i viuen amb ells altres persones sense ingressos, a aquestes persones no se'ls abona les prestacions que els correspondrien de la RGC, amb la justificació que ja abonen el complement a un els membres.

Es proposa relacionar aquestes incidències, buscant la documentació precisa, per gestionar una propera reunió amb la Direcció General i abordar aquestes incidències i comprovar si són fets puntuals de mala gestió, o bé obeeixen a un pla o directiva de la Direcció general que transgredeix o malinterpreta la llei amb l'objectiu d'estalviar-se la despesa social a la RGC.

 

3.- Proposta Carta pública a les candidatures eleccions 21 D Parlament Generalitat

Diosdado proposa enviar una carta pública a les diverses candidatures que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya el proper 21 de desembre.

Es dóna lectura a la proposta de Carta on es recorda i cita a aquestes candidatures a mantenir els compromisos subscrits amb anterioritat, o bé assumir-si no haguessin estat subscrits, per implementar plenament la RGC, actualitzar l'IRSC, informar la ciutadania i defensar la Llei davant de qualsevol amenaça de retallada o incompliment.

Es dóna el vistiplau per unanimitat i se sol·licita seu enviament urgent.

 

4.- Agenda actes informatius RGC

S'informa de l'acte previst el dijous 14 de desembre a Sant Boi de Llobregat a les 19 hores a la Parròquia Mare de Déu de Montserrat.

 

ACORDS

- S'aprova la Carta pública dirigida a les candidatures electorals que es presenten el 21 D.

 

Propera reunió de la Comissió Promotora dimecres 17 gener 2018 les 17:00 h. en local de Confavc, carrer Doctor Aiguadé nº 18 (prop estació de metro Barceloneta, Línia IV).

 

Barcelona, 17 de desembre 2017

Redacta Acta: Diosdado Toledano

#catsensepobresa y Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

 

RECORDATORI: Les aportacions per cobrir la despesa de l'edició de les guies cal ingressar-les en el nº de compte següent:

Caixa d'Enginyers ES47-3025-0001-17-1433516817

Indicant: Aportació Guies, i nom de l'entitat o la persona que realitza aportació

 
Joomla templates by a4joomla