Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania   18/05/2017

ACTA N º 92

Assisteixen a la reunió: Jaume Botey, Lluc Cahis, Agnés Felis, Pedro Fernandez, Nuria Lozano, Patrizia Manzo, Joan Miquel Ortiz, Eduard Romo, Juanjo Salbia, Llorenç Serrano i Diosdado Toledano. Justifiquen absència: Javier Bernad, Judit Borrell, Nuria Carrera, David Cordoba, Albert Escofet, Neus Escofet, Laurent Faucheux, Elena Ferrero, Antoni Ferret, Ramón Franquesa, Sixte Gargante, Miguel Ibarz, Pilar Malla, Laura Marino, Mingo Meseguer, David Papiol, Joan Paz, Pepe Rodado, Carles Rodriguez i Montserrat Rosaura.

 

Proposta d'Ordre del dia:

1.- Informació mitjans de comunicació

2.- Missatges de felicitació

3.- Gestions tramitació proposta de llei

4.- Perspectives i propostes

 

1.- Informació mitjans de comunicació

Es comunica l'enviament per la llista de distribució d'una relació de links amb les notícies aparegudes en els diversos mitjans, premsa, webs, televisió, ràdio sobre la recta final de la negociació i la signatura de l'acord de 15 de maig.

Es constata que alguns mitjans cometen imprecisions, o errors, en la informació publicada, i en altres casos l'intent, com és el cas de Intereconomia, de llançar un missatge que intenta presentar a la població immigrant vulnerable com els principals beneficiaris de la Renda Garantida, per provocar la consegüent reacció contrària i agitar la xenofòbia.

També es constata els atacs de determinats tertulians en algun programa de TV3 falsejant les dades o demostrant una supina ignorància dels continguts de l'acord.

Es proposa impulsar una política informativa que desmunti els prejudicis i falsedats en els mitjans de comunicació i en les xarxes.

 

2.- Missatges de felicitació

S'informa de l'allau de felicitacions rebudes després de la signatura de l'acord per nombroses entitats i persones.

Es dóna lectura al missatge de felicitació enviat per la diputada de la CUP Gabriela Serra a l'email Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i que diu així:

Enhorabona a tothom ¡¡¡  Després de molta feina, suor i nervis finalment un pas positiu. Gràcies pel vostre esforç, naltros hem fet el que hem pogut. Ara toca vetllar per la tramitació de la llei i que aquesta no quedi al calaix. Novament gràcies.
Ara a per un altra victòria. Sé que totes volíem una llei encara millor, més ampla i més justa però per a la gent desfavorida, per a la gent que vol mantenir la seva dignitat i no anar pidolant ajuts, aquest és un bon pas. Seguirem lluitant, seguirem resistint i seguirem avançant. Una abraçada. M. Gabriela

 

3.- Gestions tramitació proposta de llei

Després de l'acord signat s'ha posat en marxa la redacció del projecte de llei per un equip format per un representant de la Conselleria i per Sixte Gargante per la Comissió Promotora. La metodologia del treball consistirà en recollir el text del projecte de llei redactat per la ponència, sobre el que hi ha un ampli consens, i ubicar en el seu articulat el contingut de l'acord signat. Per tant, s'ha de respectar el treball de la ponència. Un cop finalitzada la redacció del projecte de llei s'enviarà al lletrat Sr. Xavier Muro per la seva repàs jurídic. I, a continuació, es distribuirà entre els membres de la ponència amb temps suficient per al seu repàs a la reunió de la ponència prevista per al divendres 26 de juny. L'objectiu que ens plantegem les parts signants de l'acord és l'aprovació del projecte de llei en la ponència en el termini més breu possible. Després de la seva aprovació tindrà lloc una roda de premsa entre Comissió Promotora i representants dels diferents partits en la ponència que hagin votat a favor de la seva aprovació.

A continuació, iniciarà la seva gestió la "Comissió de treball" del Parlament que haurà de preparar el debat, termini per esmenes, etc., en la sessió plenària del Parlament. Aquesta sessió, es procurarà tingui lloc el més aviat possible, finals de juny o principis de juliol, i dins el període hàbil del Parlament abans de l'agost, amb l'objectiu de complir amb la data d'inici de la llei fixada en l'acord per al 15 de setembre.

La informació d'aquest procediment ha estat informat als representants dels grups parlamentaris en la ponència de manera presencial o telefònicament pels representants de la Comissió promotora.

 

4.- Perspectives i propostes

S'obre una ronda d'intervencions i prenen la paraula: Diosdado, Jaume Botey, Llorenç Serrano, Agnès Felis, Pedro Fernàndez, Lluc Cahis. En aquestes es realitzen un seguit de propostes i informacions d'interès.

Conclusions: Després de l'acord signat l'objectiu és l'aprovació del projecte de llei per la ponència i el Parlament.

Davant les sol·licituds d'una informació més detallada que ens han fet arribar diverses entitats, es proposa esperar que finalitzi el redactat del projecte de llei, i tot seguit efectuar una ronda informativa. Si fos necessari efectuar la informació sobre els termes de l'acord signat, aquest treball pot fer-se des de ja.

També es proposa començar a treballar per la Comissió Promotora una guia més detallada per informar la ciutadania sobre el contingut de la llei, els requisits per accedir-hi, etc.

S'organitzaran dos actes de celebració i compromís, un amb les persones i entitats que han participat en el procés que ha culminat en l'aprovació de la llei, i un altre amb els ajuntaments que van aprovar mocions de suport. El contingut dels compromisos tindrà tres punts:

1. Defensar la plena implementació del contingut de la llei

2. Actualitzar l'IRSC

3. Defensar la Llei enfront de futures amenaces o retallades

 

Respecte de l'elaboració pel govern del Reglament es proposa estar atents.

 

ACORDS

- Realitzar les gestions necessàries perquè la ponència i el Parlament aprovin la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania com més aviat millor, dins del període hàbil abans d'agost.

- Desenvolupar una política informativa sobre el contingut de la llei cap a les entitats i la ciutadania.

- Organitzar els actes unitaris de celebració i compromís en suport de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania.

 

Propera reunió de la Comissió Promotora dijous 25 de maig de 2017 a les 17:00 hores al local de CONFAVC en carrer Doctor Aiguader nº 18 (prop sortida estació de metro de Barceloneta, línia IV)

 

Barcelona, 18 de maig 2017

 

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 

#catsensepobresa

Web: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/ca/comunicacions

Facebook: https://www.facebook.com/IlpDeLaRendaGarantidaCiutadana/

Twitter: https://twitter.com/ILPRendaGC

 

Joomla templates by a4joomla