Reunió Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadanía   17/07/2015

                                                                                                    ACTA N º 52

 

Assisteixen a la reunió: Neus Bonet, Antonio Fuertes, Sixto Garganté, Patrizia Manzo, Roman Masqué, Magí Punset, Pepe Rodado, Juanjo Salbia, i Diosdado Toledano. Justifiquen absència: Miguel Puente, Laura Marino, Llorenç Serrano. 

 

Proposta d'Ordre del dia:

 

1.- Situació tramitació proposta de llei Renda Garantida de Ciutadania.

2.- Proposta de Declaració i roda de premsa

3.- Convocatòria de mobilització dimecres 22 de juliol

4.- Informació convocatòries de mobilització per a setembre i octubre

 

1.- Situació tramitació proposta de llei Renda Garantida de Ciutadania

A la reunió de la ponència del Parlament de 14 de juliol es va convidar a representants del Departament d'Economia perquè informaran dels costos econòmics de cadascuna de les esmenes presentades per CiU, ERC, PSC, Ciutadans i PP. En aquesta reunió van estar convidats representants de la Comissió Promotora de la RGC. Un cop finalitzada l'exposició de dades i preguntes, els membres de la ponència van continuar la reunió sense convidats/as. La informació i documentació d'aquesta reunió es va distribuir fa dies.

A efectes de la tramitació de la proposta de llei de la RGC la ponència va constatar que havien diferències molt importants entre les diferents esmenes que impedien elaborar un dictamen amb caràcter de majoritari per a la següent reunió de la ponència anunciada per al 17 de juliol.

Fins i tot, encara que se celebrés aquesta reunió i s'assolís un dictamen majoritari -cosa fart improbable- el reglament del Parlament estableix que aquest dictamen ha de publicar-se durant tres dies abans de portar-lo al Ple. En conseqüència, se'ns informa que és pràcticament impossible que la proposta de llei de la RGC pugui debatre i aprovar-se en els últims plens abans del final de la legislatura (es dóna per suposat la celebració d'eleccions el 27S) i que estan previstos entre el 21-24 de juliol.

La política obstruccionista impulsada pel Govern de la Generalitat amb el suport al Parlament de les seves forces afins ha aconseguit, un cop més retardar una Proposta de llei per la via d'urgència.

No obstant això, la proposta de llei de la RGC no decau i seguirà la seva tramitació al nou Parlament que es constitueixi després de les eleccions de setembre.

Per continuar i reforçar la mobilització social en suport de la RGC que es va desenvolupar en el primer semestre del 2015, el Fòrum de alternatives i la III Marxa per una Catalunya sense atur, precarietat, pobresa i desigualtat, es proposa donar suport a la concentració del dimecres 22 de juliol a les 18 hores davant del Parlament i una roda de premsa el dijous 23 de juliol per presentar una Declaració signada per un conjunt d'organitzacions polítiques

2.- Proposta de Declaració i roda de premsa

Després de donar lectura al text de la Declaració el contingut comprèn una crítica al comportament obstruccionista i antisocial del govern de la Generalitat de Catalunya, i un compromís de les organitzacions signants de donar suport al contingut original de la proposta de llei i defensar que sigui la primera proposta de llei a debatre i aprovar en el nou Parlament constituït després del 27S.

S'informa que fins a la data signen la Declaració CUP, EUiA, ICV, PODEM, Procés Constituent, i que s'estan fent gestions per demanar el suport de Barcelona en Comú. Es proposa fer gestions cap al PSC per oferir-subscriure la Declaració respectant el seu contingut essencial.

(A data de la redacció de l'Acta estan confirmades les adhesions a la declaració de Barcelona en Comú i PSC).

S'informa que la roda de premsa per presentar la Declaració serà el dijous 23 de juliol a les 12 hores davant de l'entrada principal del Parlament. Es queda a les 11:15 hores per als preparatius tècnics. La roda de premsa s'iniciarà amb una breu informació de la situació de la proposta de llei pels representants de la Comissió Promotora i a continuació les organitzacions signants de la Declaració faran la seva presentació.

 

3.- Convocatòria de mobilització dimecres 22 de juliol

S'informa de la convocatòria de la concentració davant del Parlament el dimecres 22 de juliol a les 18 hores en suport a la proposta de llei de la Renda Garantida de Ciutadania. 

 

4.- Informació convocatòries de mobilització per a setembre i octubre

4.1.- S'informa de la iniciativa de mobilització de les #ILPsEnMarxa previstes per al 18, 19 i 20 de setembre a on una de les columnes tindrà com a referència la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania.

El company que va anar a l'última reunió informa que va explicar les dificultats de les dates triades per participar en aquesta mobilització per part de la Comissió Promotora de la RGC, però la seva posició no consta en l'Acta de la reunió.

Després d'una ronda d'intervencions sobre la participació en aquesta iniciativa es considera que després del final de la legislatura l'organització d'una mobilització que pressioni al Parlament en suport de les ILP en tramitació ha be ser posterior a la constitució del nou Parlament després de les eleccions del 27S .

Es proposa, comunicar als qui participen en la preparació d'aquesta mobilització que la Comissió promotora de la RGC considera que per als objectius de la tramitació de la nostra proposta de llei no compartim el moment triat d'aquesta mobilització, i en conseqüència si es mantenen les dates anunciades no podrem participar.

4.2.- S'informa de la convocatòria de mobilització de la Marxa Europea a Brussel·les patrocinada pels sindicats belgues, les marxes de la dignitat, ATTAC i altres entitats. La euromarcha té 8 objectius, entre ells el rebuig a les polítiques d'austeritat, No al TTIP, abolició paradisos fiscals, qüestionament del deute il·legítim, la solidaritat amb el poble grec, etc.

Els autocars amb els participants de la marxa serien rebuts en Pl Universitat de Barcelona el 5 d'octubre. Hi hauria manifestació i concentració a Pl Sant Jaume. L'itinerari dels autocars passarà per paradisos fiscals com Andorra i finalitzarien a Brussel·les on està prevista la Manifestació el 18 d'octubre al matí.

Es proposa incorporar l'alternativa de la RGC en els actes previstos a Barcelona i donar suport com a Comissió Promotora de la ILP RGC aquesta convocatòria de mobilització.

 

Acords:

 

- Donar suport a la convocatòria de concentració el dimecres 22 de juliol a les 18 hores davant del Parlament per exigir l'aprovació sense retallades de la proposta de llei Renda Garantida de Ciutadania.

- Aprovar la proposta de Declaració definitiva i organitzar la roda de premsa de dijous 23 de juliol a les 12 hores davant del Parlament en els termes descrits. Enllestir les gestions davant Barcelona comú per adherir-se a la Declaració i realitzar gestions davant el PSC per la seva adhesió a la Declaració.

- Comunicar el nostre desacord amb les dates escollides per a la mobilització de les #ILPsEnMarcha, i que en cas de mantenir no participarem en aquesta mobilització en tant Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania.

- Donar suport a la convocatòria de mobilització de les euromarchas a Brussel·les, particularment en la rebuda i actes a realitzar a Barcelona durant el 5 i 6 d'octubre.

 

Propera reunió de la Comissió Promotora: Es notificarà el dia i hora de la seva convocatòria.

 

Barcelona, 21 de juliol 2015

 

Redacta Acta: Diosdado Toledano

 
Joomla templates by a4joomla